Online Poker – Er nogle markeder mættede ?

Online Poker – Er nogle markeder mættede ? 0001

Steve Cook fra TribecaTables.com, som for nyligt talte ved World Poker Congress i Stockholm sidste måned, studerer den hastigt modnende pokerindustri, og hvilke markeder, der er nået det punkt, hvor de er mættede.

Man kan argumentere for, at lande som Sverige og U.K. kan betegnes som hurtigt modnende markeder. Det er sandt, at poker er blevet en form for mainstream-underholdning og spillets popularitet er nået vidt omkring. Men har de svenske og engelske pokermarkeder nået mættelsespunktet ?

På nogle områder har de. For nyligt, er det rapporteret, at der nu er omkring 54 selvstændige pokernetværker og 400 forskellige pokersteder spredt over alle netværkene.

I Sverige når pokermarkederne hurtigt mættelsesfasen p.g.a. den hårde konkurrence mellem virksomheder, som tilbyder fordele såsom rakeback, hvor spilleren får en del af sit bidrag til dealeren tilbage. Alle har forskellige synspunkter på rakeback, men det er meget svært at konkurrere på et rakeback- eller discountmarked, hvis ikke man tilbyder det.

Næsten alle pokersteder i Sverige tilbyder nu rakeback og spørgsmålet er, om markedet kan opretholde de høje procentdele, som bliver tilbudt. Vi ser, at der bliver tilbudt 60% og derover tilbage til nogen spillere, og det er sandsynligt, at rakeback-aftaler snart vil nå uacceptable niveauer. Det er også meget svært for pokersteder at føre selvstændig virksomhedspolitik, bl.a. med affiliateaftaler, og specielt når man er en del af et pokernetværk. Andre rakeback-pokersteder er tvunget til at konkurrere og under disse betingelser har mindre pokersteder en fordel i.f.t. de store. Men der er ingen tvivl om, at rakeback vil være ødelæggende i det lange løb, og spørgsmålet er så, hvorfor man bliver ved med at informere nye kunder om det, når de ikke forstår rakeback. Ved at give væk af sin omsætning på denne måde, sender virksomhederne et signal til investorerne om, at marginerne er ustabile. Sandheden er, at nogle pokersteder, som ikke behøver meget vedligehold, tilsyneladende godt kan give omsætning væk bare for at opbygge en base af spillere, og derved tro, at disse spillere kan sikre en omsætning. Det er virkelig en meget kortsigtet strategi, da disse spillere ikke har nogen sans for loyalitet og vil gå til den efterfølgende bedste rakeback-aftale uden tøven.

Nogle netværk og pokersteder har lavet en ingen-rakeback-politik. Som et netværk ville rakeback sikkert bidrage til en meget større omsætning. Men samtidig er det essentielt at beskytte alle pokerstederne i netværket, specielt fra de små fyre, som kun ønsker at opbygge en pokerforretning baseret på rakeback. Dette kan kun have en negativ effekt, som vi var vidne til i nogle netværk sidste år, hvor spillere gik fra pokersted til pokersted, hvilket er uacceptabelt.

Og for at blande sig i Sverige, har det statsejede Cosmopol gjort sin entre på markedet med dets eget online pokerrum Svenskaspel.com. Dette er en stor bekymring for pokersteder, der allerede konkurrerer i det omstridte marked, da Svenskaspel har meldt ud, at de allerede har opnået en markedsandel på 25%, siden deres lancering.

Markedet i U.K. har også nået et kritisk punkt, og tilsyneladende flader det ud. Selvfølgelig har det seneste VM været en faktor. Men på samme måde, som på det svenske marked, tilbyder flere og flere pokersteder rakeback som en måde at stjæle eller tiltrække nye spillere.

Selvfølgelig er det vigtigt at have VIP- og loyalitetsprogrammer til sine top-spillere. Men den gennemsnitlige spiller forstår ikke rakeback – så hvorfor fortælle nye kunder om det og give sin fortjeneste væk.

Mange er enige om, at det kan vise sig at være en ond cirkel. Med al respekt til de professionelle. De professionelle på rakeback-aftaler vil have lette spil. Men hvis nye spillere, også kendt som fiskene, hele tiden taber, så er det en selvfølge, at de ikke bliver hængende. Og så ender man med et ubalanceret pokerrum, fyldt med professionelle, som efterhånden også vil gå andre steder hen, når fiskene er væk.

I år forventer man stadig at se en betydelig vækst i pokerindustrien, selvom den nok ikke når helt samme højde, som de 2 foregående år. I 2005 var den globale markedsværdi på $3,2 milliarder.De fleste brancheeksperter forudser, at pokerbrancens markedsværdi kommer i nærheden af $4 milliarder i udgangen af 2006.

I de sidste par måneder har vi set en dæmpning på pokermarkederne. Dette er blevet genkendt som et sæsonmønster. Imens europæiske bookmakere rapporterer om nye rekorder i antallet af væddemål under VM, så ser mange pokersteder en omsætningsreduktion på 10-20%. Men efter VM og WSOP (World Series Of Poker), skulle vi gerne atter se pokerindustrien på fuld styrke igen til september.

Ifølge nogen gamblingstatistikker, er der ca. 100 millioner mennesker i verden, der spiller poker, men der er mindre end 1,9 millioner, som spiller online. I Nordamerika er der omkring 50 millioner mennesker, der spiller poker, men kun 1,4 millioner, som spiller online. Det er mindre end 3%, som rent faktisk spiller poker online. Og U.K. er ingen undtagelse på dette punkt. Her er der 4 millioner gamblere, som enten spiller socialt eller professionelt, men mindre end 5% af disse, spiller online poker.

Så modner disse markeder sig virkelig hurtigt eller går vi bare ud fra det, fordi der er så mange pokersteder på det samme område ? Vi ved dog, at det har overrasket mange, hvor hurtigt branchen er vokset siden 2003. Den hurtige ekspansion kan få det til at føles som om, markedet hurtigt modnes. Og stadig ser vi flere virksomheder træde ind i branchen, og sammen med de eksisterende pokersteder – kan vi gå ud fra, at nogen af os er her længe endnu. To nye pokersteder er kommet på overskrifterne for nyligt: Mansion og PKR har lige lanceret selvstændige pokersteder.

Men det bliver svært at opbygge den nødvendige kritiske masse. Det er udfordrende at etablere nye pokersteder i et allerede overfyldt marked. Hvad kan de bringe til markedet, som ikke allerede er der ? Det er på det grundlag, det skal vise sig, om de får succes eller ej. Som de fleste allerede har erfaret, er det er meget anderledes, når man er kommet igang, og det er meget vigtigt at få opbygget likviditet.

Derfor er det en kritisk tid for os alle, selvom pokerbranchen bliver ved med vokse. Det er klare mål at finde nye kunder og nye markeder. Og vejen frem er at tage nye teknologier i brug, lave bedre kundepraksiser og udvikle sin virksomhed, så den bliver mere effektiv og offentlig. Branchen står også overfor reguleringer på mange forskellige måder. Og det er her, brancen bliver nødt til at stå sammen og gå i samme retning.

Markedet bliver tættere i takt med at presset imellem de store pokersteder stiger. Og der er mange store investorer udenfor branchen, som nu begynder at vise interesse i pokermarkederne. Derfor er det sandsynligt, at vi ser nogle pokersteder, som vil søge det ideele tidspunkt til en exit-strategi. Vi skal også forvente at se flere pokersteder, som vil forsøge at stadfæste deres position på markedet.

Hvem ved ! Meget afhænger også af situationen i U.S.A., hvor en del senatorer prøver at introducere et forbud mod internetgambling. Og U.K. leder også efter måder at regulere online gambling-branchen, som har taget Europa med storm, hvilket i sidste ende kan få off-shore operatører til at træde ind i branchen.

Jeg mener dog, at pokerbranchen mangler at sætte en fast kurs for udviklingen. Sejlene er oppe, og vi skyder en fin fart, men udsigtsposten ser ud til at være ubemandet. Lad os håbe, at vi ikke sejler ind i dårligt vejr !

Specielt i U.K. er der mere brug for dialog mellem branchen, Gambling Kommisionen, regeringen og ikke mindst offentligheden. Det er nu blevet et spil med høje indsatser, og der er meget at spille for !

Steve Cook

TribecaTables.com

Hvad mener du?

More Stories

Other Stories