Poker Psykologen - Del 12 - Depression under overfladen

Poker Psykologen - Del 12 - Depression under overfladen 0001

Der er forbløffende mange forekomster af depression i pokerverden i dag. Endda langt flere end forventet. Derfor vil jeg i denne artikel opfordre alle i pokerfællesskabet til at passe på sig selv og ikke mindst på deres venner og kammerater. Depression kan ikke alene påvirke dit spil. Det kan også have negativ indflydelse på dit liv og ja, det kan i sidste ende koste livet.

Klinisk depression er en tilstand af intens tristhed, melankoli eller håbløshed, der har forværret sig til en grad, hvor den nedbryder et individs sociale funktioner og/eller daglige gøremål. Ordet depression bliver ofte anvendt til at beskrive et sindelag betinget af dårligt humør eller følelse af modløshed, der ikke yder indflydelse på ens daglige eksistens. I modsætning hertil er en klinisk depression defineret som en psykologisk diagnose, der er væsensforskellig fra den gængse brug af betegnelsen "at være deprimeret". [Wikipedia]

Det bedste du kan gøre, hvis du har mistanke om, at du selv eller nogle bekendte lider under en klinisk depression, er omgående at anskaffe dig eller dem hjælp.

På den anden side så er det, vi normalt kalder "at være deprimeret" stadigvæk en yderst ubehagelig måde at leve et liv på – om end ikke så alvorlig som den kliniske version. En almindelig depression kan imidlertid udvikle sig til at en klinisk depression, hvis den ikke behandles. Depression af den ene eller anden type er ikke noget, som man bare kan "slukke for". Den er forårsaget af en kemisk ubalance i hjernen tilsammen med andre psykiske og mentale faktorer.

Poker er et spil med op- og nedture, med sejre og nederlag. Topturneringsspillere oplever en "nederlagsrate" på op til 90 %. Enhver spiller på jorden har været udsat for runder med dårlige kort. At tabe er en uundgåelig del af spillet. Det er depression til gengæld ikke.

At tabe flere penge end man har råd til, at tabe gang på gang til en runner; en række bad beats og at bukke under i en turnering. Ingen af disse omstændigheder vil få dig til at føle dig særligt godt tilpas med dit pokerspils udvikling. At blive ked af det er til gengæld en ganske normal reaktion på disse uheldige udfald. Det samme gælder, hvis du føler dig ulykkelig, vred eller frustreret, som alle er acceptable menneskelige reaktioner. Derimod vil en vedvarende depression ikke alene være usund og upassende – det kan også være et forvarsel om, at der venter flere mere alvorlige sindstilstande forude.

Lige for tiden er der mange mennesker i pokerindustrien, der føler sig deprimeret over vedtagelsen af den nye Unlawful Internet Gaming Enforcement Act. Spillere mister adgang til en sjov hobby eller endda et lukrativt job. Pokermedier må opsige medarbejdere, og onlineinvestorer mister porteføljeværdi. Ja, det er deprimerende og det er bestemt ikke gode tider for pokerbranchen. Men hvad kan man selv gøre?

Først og fremmest snak med nogen. En depressions værste bivirkning er isolation. Du er ikke alene, og du må ganske enkelt søge hjælp hos de personer, som du stoler på, som du elsker og som er i samme båd som dig. Hvis du kender nogen, der muligvis lider af en depression, så ræk ud efter dem lige nu og her – og igen i morgen. Nogle af de mest triste sætninger, du vil få høre er:

"Havde jeg bare vidst det"

Dernæst skal du sørge for at få dig selv (eller dine bekendte) væk fra pokerspillet. Tag en gåtur. Tag på ferie. Gå i biografen (men se helst ikke Rounders). Livet er andet end poker. Sørg for at holde fri og at komme på lang afstand af poker – gerne flere sammenhængende dage eller uger i træk. Det handler grundlæggende om at få et nyt perspektiv på livet.

Motion. Vi ved alle, at det er drænende for kroppen at sidde ved et bord eller foran en computerskærm i uendelige timer. Stillingen (især foran computeren) kan også være vanedannende, og vanedannelse leder direkte til depression. Læs denne artikel færdig og gå derefter en tur. Når du kommer tilbage, skal du ringe til nogle venner eller endnu bedre: aftal at mødes med dem.

Meditation. Selv en mild, ikke-klinisk depression kan ofte behandles med kortvarig anti-depressiv medicin. Der er bogstaveligt talt utallige af valgmuligheder, som du kan gennemgå sammen med din læge. Vær ikke bange for at bede om en korterevarende recept (til en eller to uger), og hvis medicinen ikke virker inden for den tidsperiode, kan du vende tilbage til lægen for at få en anden recept. Fysiologisk set er vi alle forskellige, hvorfor noget medicin virker for nogle og ikke for andre. Og husk, det er ingen skam at tage en pille som et midlertidigt hjælpemiddel.

For mere information omkring depression tjek webmd.com eller mail til mig på pokershrink@hotmail.com for yderligere information.

Hvad mener du?

More Stories

Other Stories