Poker Psykologen - Del 14 - Psykologien bag en pokerturnering

Poker Psykologen - Del 14 - Psykologien bag en pokerturnering 0001

Der er ikke to ens pokerturneringer. Strukturen er anderledes, spillerne er anderledes, og kortene er helt sikkert anderledes. Hvis man kan overskue, hvordan en turnering er anderledes, kan det øge chancerne for at vinde nogle penge. Din forberedelse til spillet bør mindst omfatte en vis viden om den interne psykologi, der gør sig gældende ved en pokerturnering.

For at finde frem til psykologien bag en turnering skal du tænke over ting som f.eks.: Hvorfor er spillerne her? Hvorfor spiller de med i denne turnering? Hvordan kan jeg bruge den viden til at opnå en fordel?

Lad mig give et eksempel på, hvad jeg mener med "psykologien bag en turnering" ved at bruge den nuværende NLHE-turnering, som jeg har spillet med i de sidste mange weekender. Turneringen er Ultimate Poker Challenge, der spilles hver weekend på Binions i centrum af Las Vegas. Det er en række turneringer, der varer et år, så hvis du skal en tur til Las Vegas det kommende år, vil du måske huske på min analyse, hvis du skal spille med ved et af bordene.

Hvad er så den interne psykologi ved turneringen? Det er kombinationen af Binions kendte navn og tv-dækningen, der giver turneringerne deres enestående psykologi. For det første er det Binions, hvor World Series of Poker trådte sine barnesko. Poker-turister besøger tit Las Vegas for at spille på Binions. De holder fire små NHLE buy-in-turneringer hver dag. Men pokerturisterne er der også tit, når turneringerne med $340 Ultimate Poker Challenge løber af stablen i weekenden. De ser det endelige finalebord på tv, de ser turneringerne de foregående dage blive optaget, de ser de forskellige professionelle spillere ved UPC-turneringerne, og de betaler tit selv for en plads ved de større UCP buy-in-turneringer. Derfor er Ultimate Poker Challenge-turneringerne noget af en blandet landhandel, især i de tidlige runder.

Helt ærligt har jeg aldrig set så mange nybegyndere spille i en buy-in-turnering af den størrelsesorden før. Det er let at identificere de lette ofre, for de siger selv: "Det er min første turnering", eller også spørger de, hvor mange blinds der er, hver gang det er deres tur. Det psykologiske aspekt ved at have en så blandet skare spillere kræver en smart spiller, der kan lave mange, små justeringer. Efter at have skiftet bord havnede jeg f.eks. ved siden af en dame, der spurgte om dealer-brikken og blinds ved hver eneste runde. Hun forstod bare ikke, hvorfor dealer-brikken blev flyttet rundt, og at blinds derfor også rykkede med rundt. To pladser fra hende sad den professionelle spiller Kenna James, og ved siden af ham sad den superaggresive spiller med flest jetoner i turneringen. Hver korthånd havde en meget anderledes sammensætning af spillere med forskellige psykologiske grunde til deres spil. Psykologien bag turneringen skiftede, som dagen skred frem, spillere gik ud, og finalebordet til tv-udsendelsen kom tættere og tættere på.

Det kan være enormt svære borde at spille ved, når man prøver at isolere fiskene og undgå alle hajerne.

Men der var stadig spillere med i turneringen, der ikke havde tænkt over de andre spilleres motivation. De havde ikke overvejet de psykologiske aspekter ved spillet, og derfor kunne de ikke manipulere de andre spillere med deres indsatser og forhøjelser af indsatsen. Der er mere til et bords eller en turnerings psykologi end, hvordan en indsats eller forhøjelse vil have den ønskede virkning på en bestemt korthånd. Forklaringen er, hvordan dit træk vil påvirke bestemte spillere, der er med i samme runde som dig. Under en turnering skal man hele tiden "læse" spillerne. Det er endnu sværere at læse et bord, men det er let at læse turneringen, og det kan du gøre allerede før, kortene bliver delt ud.

For at finde frem til en turnerings psykologi skal du spørge dig selv: Hvorfor er spillerne her i dag? Hvorfor spiller de med i denne turnering? Hvordan kan jeg bruge den viden til at opnå en fordel?

Lad være med at prøve at regne ud, hvorfor de tusindvis af spillere på Poker Stars spiller. Bare sæt dig ned og spil med.

Hvad mener du?

More Stories

Other Stories