888poker
New poker experience at 888poker

Join now to get $88 FREE (no deposit needed)

Join now
PokerStars
Double your first deposit up to $400

New players can use bonus code 'STARS400'

Join now
partypoker
partypoker Cashback

Get up to 40% back every week!

Join now
Unibet
€200 progressive bonus

+ a FREE Unibet Open Qualifier ticket

Join now

PokerPsykologen - Del 15 – Optimisme ved pokerbordet

PokerPsykologen - Del 15 – Optimisme ved pokerbordet 0001

For nogle år siden deltog jeg i en undersøgelse om optimisme, der specifikt handlede om, hvordan en optimistisk holdning påvirkede resultaterne af forskellige prøver og spil. Nu har jeg for nylig fundet ud af, hvordan resultaterne kan bruges på poker. Lad os se på bare et af resultaterne af undersøgelsen og så bruge det ved pokerbordet.

Nogle studerende blev spurgt: "Tror du, at du ligger blandt de bedste 50 % af din klasse til prøven?" Så fik de studerende, der havde sagt, de ville være blandt de bedste 50 %, at vide, at prøven var lavet til at være rigtig svær, og så blev de igen spurgt, om de ville ligge blandt de bedste 50 %. Hele 75 % af de studerende sagde nu, at de nok ikke var blandt de bedste

50 %. Selvom prøven ville være sværere for alle, følte de studerende, at de ville klare sig dårligere. Vender man så spørgsmålet og siger til de studerende, der mente, de ikke ville ligge blandt de bedste 50 %, at prøven var lavet til at være rigtig let, så følte næsten 75 % af de studerende ganske rigtigt, at de nu ville havne blandt de bedste 50 %.

Når de studerende stødte på delt modstand (en sværere prøve) eller en delt fordel (en lettere prøve), vurderede de deres chancer uden at tænke over, at alle jo skulle tage den samme prøve. Deres egne chancer skulle således ikke have ændret sig, men deres opfattelse var, at den delte fordel eller modstand kun påvirkede dem selv og ikke hele gruppen. Lad os se, hvordan det kan bruges ved pokerbordet.

Du har spillet ved samme bord i en turnering i timevis. Spillerne i din ende af bordet har været der lige så længe som dig, og samtalen har flydt rimelig frit. Alle dem, der blev slået ud, sad i den anden ende af bordet, så der var stor udskiftning i den ende. En stor stak jetoner bliver flyttet til en af de pladser. Den nye spiller er aggressiv og snaksalig (højlydt) og en lille smule fuld. Han begynder med det samme at styre hele bordet, og mens han taler med cocktail-servitricen eller en af sine venner ved et andet bord, handler den lavmælte samtale i "din ende" af bordet om ham. "Et godt sted at doble op" og "han må være heldig for at kunne spille, når han er så fuld". Du kender samtalen, og du kender situationen.

Den nye spiller udgør enten en delt modstand for bordet eller en delt fordel. Men poker er ikke noget holdspil. Alligevel ser vi hele tiden spillere, der undervurderer deres chancer for at vinde over "X", når de sidder alene over for ham, og som overvurderer deres odds, når de er oppe mod "X" og en af de andre spillere, der har siddet længe ved bordet. På en eller anden måde ender et individuelt spil med at være et holdspil, der næsten altid har utilsigtede og dårlige resultater for de spillere, der mister overblikket over deres individuelle mål. Uopmærksom og forsigtigt spil kan finde sted mod "venligsindede" spillere, og over- eller underaggressivt spil kan finde sted mod spiller "X". Hvorfor?

Det simple svar er menneskets natur. Det mere indviklede svar, er at poker ikke er som livet. Trods alle poker-metaforerne ("De skulle have smidt kortene på bordet", "det forhold ville aldrig sige spar to"), og til trods for, at pokersprog bruges i hverdagssituationer, er poker stadig et spil for individet. Samarbejde er næsten aldrig en god pokerstrategi. Hvis man lader delte fordele eller endda venlighed ved bordet ændre, hvordan man spiller, er man næsten altid sikker på at tabe.

Undersøgelser har tit og ofte vist, at den gennemsnitlige optimisme blandt et hold konkurrenter stiger, når de står med en delt fordel, og falder, når de står over for en delt modstand. Men poker har ikke "et hold konkurrenter" – alle ved bordet spiller som enkeltpersoner. Hvis nogen form for "fællesskabsfølelse" ved pokerbordet ændrer din spillestil overhovedet, så har du et hul i din spillerstrategi. Optimisme ved pokerbordet skal være en del af dit spil, men det skal det også være at gøre de andre spillere pessimistiske omkring deres eget spil.

Registrer dig hos Full Tilt, sid ned og spil med, vær optimistisk og se, hvad der sker. Vi tror, du vil kunne lide resultatet.

Hvad mener du?