EU vil have kompensation fra USA for blokeringen af online gamblingsider

EU vil have kompensation fra USA for blokeringen af online gamblingsider 0001

EU har tirsdag meddelt USA at de ønsker kompensation fra USA, efter at USA har overtrådt internationale handelslove, ved at nægte udenlandske gambling sider adgang til det amerikanske marked.

I oktober blev UIGEA (Unlawful Internet Gambling Enforcement Act) gennemført, og det gør det ulovligt for amerikanske banker og kreditkort firmaer at foretage transaktioner med online gambling sider der har adresse udenfor USA. Mens banker og kreditkort firmaerne stadig afventer instruktioner fra lovgiverne om hvordan de konkret skal håndhæve den nye lovgivning, så har flere udenlandske gambling sider allerede trukket sig ud af det amerikanske marked. Britisk baserede sider som Sportingbet PLC og Leisure & Gaming PLC var blandt dem der forlod det amerikanske marked da UIGEA blev til lov.

Ifølge tirsdagens meddelese, vil EU ikke have deres gambling sider tilbage på det amerikanske marked. En EU-talsmand fortalte at EU søger at USA giver EU fordele på andre handelsområder, så det tab EU mærker på online gambling, kan godtgøres andre steder. "Vi skal have indrømmelser der tilsvarer det vi taber", udtalte talsmanden.

Hvor stor en kompensation skal der forhandles om? Først skal det måles hvor stort et tab det europæiske marked har lidt, en proces der sagtens kan komme til at tage lang tid.

Nyheden om at EU søger kompensation var ikke uventet. I januar 2007 fortalte kommisæren for interne markeder, Charlie McCreevy, til Financial Times at UIGEA repræsenterede et protektionistisk tiltag fra USA. "I mine øjne, er det formentlig et restriktivt tiltag, og det vil sandsynligvis blive taget op igen", udtalte McCreevy. På det tidspunkt snakkede McCreevy med verdens handelsorginasationen (WTO) om mulige lovmæssige tiltag mod USA, på dette tidspunkt var EU ikke involveret.

Det lille caribiske land Antigua og Barbuda førte sagen foran WTO, og WTO dømte til fordel for Antigua og Barbuda, da man fandt at UIGEA gjorde at USA overtrådte eksistrende handelsaftaler. Som svar på den dom, annoncerede USA i maj beslutningen om at redefinere reglerne så UIGEA ikke skulle gælde gambling der fandt sted på havet, eller småøer som Antigua og Barbuda.

USAs beslutning om at frigøre sig fra sine WTO forpligtigelser med Antigua og Barbuda, førte så til denne uges meddelelse fra EU. Ved at bakke ud af en del af WTOs generelle aftaler om tariffer og service, åbnede USA muligheden for anklager fra andre WTO medlemmer, en mulighed der var ventet af Antiguas online gaming association, der havde forventet at USA ville forbryde sig mod nogle af sine forpligtigelser til WTO. "WTOs regler for at trække sig tilbage fra forpligtigelser er ganske klare, og nu kan USA vente at alle andre medlemmer af WTO ønsker kompensation" udtalte en talsmand fra associationen. EU-landene er repræsenteret kollektivt i WTO.

EUs forslag om at opnå kompensation på andre handelsområder, i stedet for at få europæiske gambling sider relanceret på det amerikanske marked, repræsenterer et kompromis der hurtigere kan effektiveres for magtfulde EU, fremfor uanseelige Antigua og Barbuda. EU kunne anmode USA om at åbne tidligere lukkede handelsområder, en mulighed der ikke giver så meget mening for den lille caribiske nation. EU kan også pålægge ekstra afgifter på importerede amerikanske varer, for at få kompensation. Hvis man gjorde sådan i Antigua og Barbuda ville man nok skade sine egne borgere mere end USA.

Antigua og Barbuda vil måske i stedet for søge at få dispensation for USAs copyright regler (noget man tidligere har gjort i WTO). Hvis man kunne få det gennemført, kunne den caribiske nation få sine tab dækket ved at skabe en piratkopieringsindustri.

EUs annoncering kommer på et afgørende tidspunkt for forhandlinger på den internationale økonomiscene. Siden 2001, har medlemmerne i WTO forsøgt at etablere en vidtrækkende frihandel aftale, den såkaldte Doha udviklingsrunde af forhandlinger skal afsluttes i år (de kaldes sådand, fordi det første møde fandt sted i Doha, Qatar).

Mens det er klart at UIGEAs og USAs handlinger har stillet dem i et dårligere lys internationalt, og vi har måske kun set begyndelsen på indflydelsen på USA og verdensøkonomien.

Hvad mener du?

More Stories

Other Stories