Laak-Eslami slår Polaris i mennesket mod computeren poker mesterskabet

Laak-Eslami slår Polaris i mennesket mod computeren poker mesterskabet 0001

Poker-profferne Phil Laak og Ali Eslami har slået et computer-poker-program kaldet Polaris i det første "Man-Machine Poker Championship." Det blev spillet over to dage, og fire etaper, og blev afholdt i forbindelse med et årligt møde afholdt af 'Association for the Advancement of Artificial Intelligence', i Vancouver i Canada. Begge etaper Mandag blev vundet af computeren, selvom sejren i den første etape var med så smal en margen at det statistisk registreres som et uafgjort resultat. Om tirsdagen vandt Laak og Eslami imidlertid begge etaper.

Polaris er blevet skabt af en poker-research gruppe ved Albertas universitet (CPRG). Gruppen styres af Jonathan Schaeffer, der er formand for universitetets afdeling for computervidenskab. Jeg havde muligheden for at snakke med professor Schaeffer Tirsdag eftermiddag, mens den tredje etape var ved at blive afsluttet. Jeg spurgte ham om hvilken betydning resultatet ville have for CPRG.

"Hvis vi taber slikker vi vores sår, og går igang med at udvikle en ny og bedre teknologi. Hvis vi vinder, analyserer vi hænderne for at få et inblik i hvad der skete." Og han tilføjede at selvom computeren skulle besejre Laak og Eslami; "så er det ikke nødvendigvis en fordel for menneskerne at der bliver spillet få etaper." Han forklarede at undre andre forhold ville mennesket sandsynligvis klare sig mere effektivt mod computeren.

Jeg snakkede med Schaeffer om de kontroverser der er omkring de såkaldte 'poker bots', der spiller online poker. "Jeg vil gerne være meget klar omkring det punkt" svarede han. "Vi spiller ikke online poker. Intet af vores software er bruges til at spille online poker". Han sagde også at intet af det software der laves af hans gruppe på nogen måde bruges til online poker.

Rather, forklarede på kampens hjemmeside at "det var et fremragende domæne for research af kunstig intelligens, fordi den slags kampe har klart definerede regler og klare mål." Fordi poker har "usikkerhedsmomenter", byder det på en speciel "interessant researchudfordring." Af samme grund er poker et meget frugtbart spil at studere, da usikkerheden også er et billede på de usikkerheder der er når kunstig intelligens skal inkorporeres i "den virkelige verden".

Kampen

Hver etape bestod af 500 hænder limit hold'em, med blinds på $5/$10 og limits på $10/$20. Den første etape begyndte lige over middag, Mandag d. 23 Juli. Eslami stod overfor Polaris med publikum på sidelinjen, og kampen blev også vist på wide-screen så alle kunne følge med. Imens spillede Laak i et privat rum andetsteds på Hyatt Regency Hotel. De kort Eslami fik i det offentlige rum, var de samme som Polaris fik i det private rum, mens de kort Polaris fik i de offentlige rum tilsvarede de kort Laak fik i det private rum. Fælleskortene var også identiske i de to rum.

Eslamis opgør mod Polaris var meget op og ned. Omkring halvvejs i deres konfrontation var Eslami foran med over $800, men den føring satte han over styr i løbet af de næste hundrede hænder. Men til sidst var Eslami igen stærkest, og han endte med at være foran med $395. Samtidig fik Laak en forfærdelig start mod Polaris, hvor han inden der var spillet 200 hænder var bagud med $1.500. Interessant var det at på det tidspunkt havde Eslami kun formået at skabe et halvt så stort forspring i sin kamp mod Polaris, som Polaris havde skabt mod Laak med kort magen til Eslamis. Men Laak fik et godt comeback og var kun nede med $465 da de 500 hænder var spillet.

Da de to dueller blev slået sammen, førte Polaris med $70 mod menneskerne, altså det der svarede til syv small blinds. I forvejen havde man bestemt at et hold skulle vinde med minimum 25 small blinds ($250) for at kunne kåres som vinder af etapen, alt andet ville blive betragtet som en statistisk uafgjort. Laak og Elami delte $2.500 i præmiepenge for det uafgjorte resultat i den første etape. Stilling: Laak-Eslami 0, Polaris 0.

I mandagens sene etape var Laak i det offentlige rum, mens Eslami spillede ovenpå, i det aflukkede rum. Den anden etape tiltrak et stort publikum, med over hundrede tilskuere (deriblandt Laaks kæreste, skuespillerinden Jennifer Tilly), de kunne lade sig underholde af Laaks jævnlige udbrud, der ofte var rosende vendinger om computerens evner.

Laak startede stærkt, og skabte en føring mod Polaris som han holdte gennem hele duellen. På hånd nummer 198 fik Laak {9-Spades}{10-Spades} fra big blind, mens Polaris fik {q-Diamonds}{10-Hearts}. Polaris forhøjede, og Laak kaldte, på floppet kom der {9-Diamonds}{10-Clubs}{5-Hearts}. Både Laak og Polaris checkede. Turnkortet var {8-Clubs}, og Laak forhøjede, og Polaris forhøjede yderligere. Laak kaldte. Riverkortet var {2-Spades}, og Laak checkede, hvorefter Polaris forhøjede, hvilket Laak kaldte. Laak fortsatte med at dominere matchen, og vandt med $1.560.

Men Eslami klarede sig langt fra så godt, Polaris vandt med $2.515 over Eslami, med de samme kort som Laak havde fået. I den tilsvarende hånd i matchen mellem Eslami og Polaris, altså hånd nummer 198, fik Polaris flere penge ud af Eslami før floppet (hvor Polaris forhøjede med {9-Spades}{10-Spades}), på floppet (hvor Polaris bettede) og på river, hvor Polaris forhøjede endnu engang. Det betød at Polaris havde en samlet føring på 95,5 small blinds da anden etape var overstået. Stilling: Polaris 1, Laak-Eslami 0, med en uafgjort.

Laak og Eslami fik en opgørelse over mandagens spillede hænder, som de kunne studere inden tirsdagens afsluttende to etaper. Laak spillede tirsdagens første etape i det offentlige rum, og halvvejs igennem matchen var de næsten lige, Laak var foran med $30. Men en række gode hænder derefter gav Laak et forspring på $1.800 efter 425 hænder. Han sluttede etapen med et forspring på $1.415, og der blev ventet spændt i det offentlige rum, mens man ventede på resultatet af Eslamis kamp mod Polaris. Eslami havde tabt dysten med $635 til Polaris, og det betød at Laak-Eslami havde vundet etapen med $820 – 82 small blinds, og dermed vandt de $5.000 og tredje etape. Stilling: Polaris 1, Laak-Eslami 1, med en uafgjort.

Sejren til Laak og Eslami gjorde tirsdagens sene etape ekstremt interessant, og resultatet af den ville bestemme hvem der vandt dysten. Efter en aftenpause og et taktikmøde før aftenens match, vendte spillerne tilbage til kampen mod Polaris en sidste gang. "Det er så intenst," udtalte Laak. "Jeg har aldrig holdt taktikmøder før en pokerkamp før."

Eslami var tilbage i det offentlige rum, og fik en god start da hans tre niere slog Polaris' to knægte. Men hundrede hænder senere var Eslami dog bagud med $255. Mens kampen fortsatte forklarede Eslami løbende hvad hans tanker var omkring computerens måde at spille på, og han sagde at det var ekstremt hårdt at spille mod en så upåvirkelig modstander. Efter cirka 225 hænder var Eslami tilbage i spidsen, og efter 325 hænder var han foran med $895. Han holdt føringen, og var ved afslutningen foran med $460 mod Polaris. Laak kom kort efter ned fra det lukkede rum, og fortalte at han også havde vundet over Polaris, med $110, hvilket betød at menneskerne havde slået computeren med $570. De fik derfor yderligere $5.000, for deres anden etapesejr. Slutstilling: Laak-Eslami 2, Polaris 1, med en uafgjort.

Studierne fortsætter

Tidligere havde Schaeffer nedtonet betydningen af de 2.000 simultane hænder der skulle spilles, og efter dysten udtalte Eslami "dette var ikke en sejr". Og efter de 4.000 spillede hænder var forskellen da også marginal, samlet havde menneskernu vundet med $365, eller det der svarer til 36,5 small blinds.

Men matchen gav Schaeffer og CPRG en masse nye informationer hvilket de kan bruge i deres fremtidige research. For få uger siden blev det rapporteret at efter næsten to årtiers studier havde man endelig 'løst' skak, og skabt et program der altid ville vælge den bedst mulige løsning. Jeg spurgte Schaeffer om CPRG også havde forhåbninger om at 'løse' poker, han svarede "Indenfor de næste 5-10 år, vil to-personers limit hold'em blive løst".

"Vi vil fortsætte med at arbejde med dette," og tilføjede "Poker er jo skægt."

Der kan findes liveblogs fra alle fire etaper på Alberta Universitets hjemmeside (cs.ualberta.ca), hvor der også er andre informationer fra dysten.

Hvad mener du?

More Stories

Other Stories