Sextons hjørne – 34 – Arche Karas, mere poker, del 4

Sextons hjørne – 34 – Arche Karas, mere poker, del 4 0001

Få måneder før hans alt for tidlige død blev Chip Reese citeret for at have sagt, "Den største sum penge jeg nogensinde har tabt i poker på en nat er $2.022.000 i et $8.000/$16.000 game. De penge tabte jeg til Archie Karas." I løbet af Archies fantastiske pokerstreak vandt han millioner fra verdens bedste pokerspillere. Og han gjorde det med lethed. Den eneste spiller i selskabet der slog Archie i begyndelsen af hans streak var WSOP mester i 1987 og 1988, Johnny Chan. Han vandt $900.000 fra Archie, lige efter at Archie havde vundet $2.022.000 fra Chip Reese. Johnny Chan tabte mange gange til Archie både før og efter hans streak inklusiv en $1.000.000 freeze-out i det sidste spil de spillede..

Archie vil kunne fortælle, at Doyle Brunson, som var en stor spiller, en gang slog ham for $600.000 i razz. Det var ca. et år efter at hans streak startede. Archie sagde, "Det skal han virkelig have ros for, da det kun er meget få der har slået mig i razz. Jeg tror ikke, at Doyle eller nogen anden kan vinde over mig mere end 1 ud af 10 gange i razz der er mit bedste spil. Doyle havde vundet WSOP Main Event mesterskabet to gange, i 1976 og 1977. "Jeg har vundet min del af de spil, jeg har spillet mod Doyle tidligere," tilføjer Archie, "men jeg har kun spillet heads-up mod ham fire gange og syv eller otte gange i ring games under min streak i 1992 til 1995."

Archie fortæller videre, "Den sidste gang jeg spillede mod Doyle kom det til en stor meningsudveksling over en hånd, hvor jeg havde et par seksere og Doyle et par ottere i seven-card stud. Der var ca. $250.000 i potten og Doyle gjorde den fejl ikke at se på sine kort. Når du spiller heads-up, venter du kun på at din modstander skal begå en fejl. Dealerne ved at deres jobs er at deale kort, og de må ikke blande sig i spillet, og slet ikke før vi havde begyndt. I dette spil begyndte dealeren at skubbe potten over mod mig, efter at Doyle havde sagt, "Tag den." Men dealeren stoppede pludselig og sagde, "Doyle, var det ikke dig der vandt denne pot med et par ottere?"

"Jeg må indrømme, at jeg eksploderede som en vulkan i udbrud. Jack Binion blev øjeblikkeligt tilkaldt for at sætte tingene på plads mellem hans bedste ven og hans største spiller. Når du spiller heads-up skal du ikke have andre til at holde øje med dine kort. Det er dit eget ansvar, at læse din egen hånd. Denne uoverensstemmelse afsluttede spillet, og Doyle og jeg har ikke spillet poker siden den gang."

Archie sagde, "Doyle lod i stedet Chip spille mod mig gennem min pokerstreak, og jeg har altid respekteret Chip for at kunne tage et nederlag. Det bedste forsvar er et angreb. Når det er mig du er i ringen imod, skal der virkelig bokses. Ellers ryger du ud med en knock out! Chip skal have den ros, at han er den der har spillet allermest imod mig. Chip og jeg har nok spillet mod hinanden med mega høje indsatser mere end 25 gange. At spille med indsatser på $10.000/20.000 var pebernødder for mig, da jeg sagtens kunne satse en million på få sekunder i terningspil."

Chip og jeg spillede en gang mod hinanden på Mirage. Chip satte sig ved bordet med $2.000.000, hvor halvdelen af hans chips var gule $1.000 chips og den anden halvdel var $5.000 chips. Chip havde ti holdere med $1.000 chips, så jeg spurgte ham, "Hvorfor har du så mange gule chips? Vi skal jo kun bruge $80.000 til $100.000 til blinds og antes." "Jamen sådan vil jeg gerne have dem," svarede Chip. Næsten alle mine egne chips var $5.000 chips, men jeg tænkte, well, lad os bare spille, han er måske overtroisk eller noget i den retning.

"Da der var gået et stykke tid, begyndte Chip at stirre på mig og mine chips, hans øjne for frem og tilbage, som om jeg havde gjort ham noget. Jeg stoppede med at spille og spurgte, "Hvad er der i vejen Chip? Hvorfor stirrer du på mig på den måde? Hvad har jeg gjort?" Chip så på mig og sagde, 'kan du ikke se, hvad det er du gør mod mig?' Da jeg så ned på alle de gule chips der lå foran mig, gik det endelig op for mig, hvad han hentydede til: I heads-up poker er det den der vinder antes der vinder spillet. Den teori holder stik 90 ud af 100 gange. De store potter vil normalt fordele sig ligeligt. Mens en modstander sidder og venter på esser eller en god starthånd, raiser jeg hver eneste pot og vinder blinds og antes. Når der spilles $10.000/$20.000 indsatser, taler vi om potter på ca. $9.000 igen og igen. Antes er $3.000 fra hver og blinds er $3.000. Chip var smart nok, idet han prøvede at finde ud af hvad der foregik efter at have tabt så meget til mig.

"Jeg var godt klar over, at de havde sendt den allerbedste spiller mod mig, da det var Chip Reese." fortsatte Archie. "Da vi begyndte at spille med rigtig høje indsatser som $8.000/$16.0000 i seven-cards stud, lagde Chip mærke til, at jeg ikke havde set på mine hole cards hele natten. Han sagde, 'Archie, du ser jo ikke dine hole cards.' Jeg svarede, 'Det er okay Chip, når vi skal se på alle kortene, gør vi det sammen.'"

Chip lo af Archies bemærkning, men inderst inde må han nok have følt, at hans kontrol over spillet med så høje indsatser var ved at fordampe. Archie spurgte mig, "Ved du hvorfor jeg gjorde det Tommy?" Før jeg kunne nå at gætte, hvorfor det kunne hjælpe ikke at se sine hole cards fortsatte Archie, "Jeg gjorde det for at fjerne bluff momentet! De fleste spillere vil nok tøve med at forsøge at stjæle potten med et bluff, hvis de tror at modstanderen er tosset nok til at calle dem hver gang. Det er der ikke mange der gør, når indsatserne er $10.000/$20.000. Heads-up poker er et spil med meget psykologi. Selvfølgelig valgte jeg at gøre det når bordet så godt ud for mig, men når det rigtig kørte for mig, var jeg ligeglad med hvad mine up cards var. Man skal mixe sin spillemåde, så man holder modstanderen ud af både balance og rytme.

"Mange af mine modstandere ville spille nye varianter eller spille halvt razz og halvt seven-card stud. Jeg vil kun spille et spil af gangen, og da razz er mit favoritspil, ville modstanderne selvfølgelig spille seven- card stud 90% af tiden. En gang ville Johnny Chan tilføje et par nye varianter, men jeg var hurtig til at sige, 'Johnny, jeg er ikke ude efter flere spil, jeg vil hellere have at vi fjerner et. Lad mig foreslå dig, hvad vi gør, hvis du helst vil spille et andet spil: Lad os spille six-card razz.' Det gik han med til og tabte lynhurtigt $300.000! Hvis du er stærk i at spille razz, er det en stor fordel for dig at spille six-card razz. Du skal have en skarpslebet hjerne for at overleve i dette hav fyldt med hajer. Som en bokser, skal du have paraderne oppe hele tiden for at beskytte dig selv."

"Chip Reese var en pokerens gentleman, uanset om han vandt eller tabte. Jeg har altid respekteret og beundret hans måde at føre sig frem på. Vi spillede om store beløb og accepterde altid at spille på kredit. Nogle gange lånte han mig $500.000 og vice verse. En nat på Mirage bad jeg Chip låne mig $500.000 til at spille for - og tabte dem. Så bad jeg ham om endnu $500.000 - og tabte dem også. Under spillet bad jeg om endnu et lån på $1.000.000. Chip så op og sagde, 'Archie, jeg har aldrig lånt $1.000.000 ud til nogen i et pokerspil, langt mindre $2.000.000.' Så sagde jeg, 'Chip, jeg har $6.000.000 i et pengeskab nede på Horseshoe, og vi går direkte ned og ordner regnskab, hvis jeg taber.' Crip grinede lidt og sagde så, "Jeg skriver det her i bogen,' idet han skubbede $1.000.000 tværs over bordet til mig. Archie fortsatte, "Det var den nat, da Chip vandt de $2.000.000 tilbage fra mig, som han havde tabt i starten af min streak. Men, retfærdigvis må det nævnes, at min streak var på det tidspunkt ved at være ovre, mit held var ved at løbe ud, da Chip vandt de $2.000.000 fra mig. Og så skete det oven i købet lige efter at jeg havde tabt $11.000.000 på terningerne samme dag. Så jeg havde lidt svært ved at samle tankerne om poker på det tidspunkt. (Denne del af Archies beretning vil blive belyst i detaljer i kommende "Sextons hjørne" artikler.)

Archie gik videre, "Præcist som lovet, mødte jeg Chip nede ved Horseshoes kasserer box den nat og linede $6.000.000 op på bordet. Jeg talte $2.000.000 op og betalte ham tilbage. Så sagde jeg, 'Chip, lad os spille om de $4.000.000 jeg stadig har tilbage. Lad os spille med indsatser på $20.000/$40.000 nu. Men Chip vendte rundt og gik med sine 4 holdere med $5.000 chips. En halv million pr. holder. Det var sidste gang vi spillede poker mod hinanden, og der var ingen andre tilbage der ville spille mod mig med så høje indsatser. Det betød at jeg var nødt til at gamble mere ved craps bordene og i baccaretspillene for at kunne fortsætte med de skyhøje indsatser."

Sextons hjørne – 34 – Arche Karas, mere poker, del 4 101

Archie Karas med en af sine utallige gevinster

Jeg sagde, "Archie, du er i sandhed den ubesejrede heads-up poker champion gennem tiderne, eftersom det ser ud til, at du har spillet mod 30-40 af verdens bedste spillere både før og under din magiske streak. I den periode har du spillet ca. 25 gange mod vor tids største pokerspiller, Chip Reese. Ingen har nogensinde kunnet slå Chip Reese over en længere periode, bortset fra dig. For mig at se, er en af de mest forbløffende ting ved dig, at du aldrig har villet spille mod gennemsnitlige eller dårlige spillere. Men du har i stedet spillet mod alle professionelle spillere, storspillere eller tidligere og nuværende verdensmestre. Hvad du har opnået indenfor poker er fantastisk. Du kan besejres en gang imellem, men aldrig i det lange løb, når vi taler om heads-up.

Så spurgte jeg Archie, "Har du nogensinde set tilbage og gjort op, hvor mange penge du har vundet i poker gennem årene?"

Archie svarede, "Tommy, det må være et stede mellem $20.000.000 og $25.000.000. Heads-up poker kan sammenlignes med pool. I det lange løb er det den dygtige der vinder. Chip har nok været bedre til at forvalte sine penge og altid forsøgt at tilpasse indsatserne til den limit han var tryg ved. Men, ingen kunne manipulere med eller kontrollere mig. Hvis nogen prøvede, var det kun en kort fornøjelse før jeg slog tilbage. Jeg har altid villet spille med højere indsatser end nogen anden. Og det reducerer modstanderfeltet, ofte ned til heads-up. Og der er jeg mesteren.

Lad os opsummere historien. Archie vandt $1.200.000 i pool. I løbet af 3 måneder løb de op i $7.000.000 ved at spille poker og lidt craps. Efter 6 måneder finder vi ham siddende på en pengetank indeholdende en formue på $17.000.000, hvoraf det meste stammer fra poker og lidt terninger mellem pokerspillene. I del 5 af denne fascinerede fortælling kigger vi på hvordan Archie "The Greek" Karas udfører den helt utænkelige bedrift, at akkumulere sin bankroll på $17.000.000 til en gigantisk formue der overstiger $40.000.000 ved at spille craps med skyhøje indsatser på Binions Horseshoe.

Taxaen er parkeret,

Tom Sexton

Hvad mener du?

More Stories

Other Stories