Sextons hjørne – 32 - Archie Karas' high stakes pool, del 2

Sextons hjørne – 32 - Archie Karas' high stakes pool, del 2 0001

Kender du umiddelbart nogen, som vil spille 9-ball for $40.000 pr. spil, spille heads-up poker for millioner og spille med terninger med $1.800.000 på bordet? Det er mindre end en kort liste, da der kun er ét medlem af klubben. Hans navn er Archie "The Greek" Karas. Jack Binion siger, "Archie havde en gambler i sig, som ingen jeg nogensinde har mødt." Så ærefuld og respekteret Jack er for alle i gamlingverdenen, kan vi roligt sige, at han har mødt dem alle. Ifølge Jack, var Archie langt den største og mest frygtløse gambler af alle han havde set.

Archies historie om at vinde $40.000.000 i Las Vegas startede i en bar i nærheden af the Liberace Plaza ved East Tropivana, hvor der var et poolbord. Archie reflekterede et øjeblik: "Hvem ville drømme om, at gå ind i en bar for at spille pool om penge og så ende med at tjene en formue? Herrens veje er uransagelige!"

Jeg bad Archie om at fortælle mig hvad der egentlig skete og han sagde: "Tommy, jeg vil fortælle dig hvad der skete da vi spille pool, på én betingelse."

"Hvilken?", sagde jeg.

"Jeg vil ikke fortælle dig navnet på den person jeg spillede imod, af respekt for ham og hans situation. Lad os bare kalde ham Mr. X."

Siden det var historien om, hvordan Archie vandt en masse penge på at spille pool, sagde jeg "Ok, det er fint. Men fortæl nu hvad der skete under det spil!"

Archie fortæller: "Jeg gik ind i den her bar og lagde mærke til Mr. X, som stod og spillede pool. Vi kendte hinanden fra gamle dage og vi aftalte hurtigt, at vi skulle tage et spil 9-ball. Vi startede med små indsatser, såsom $5.000 pr. spil."

"Kalder du det små indsatser, når du risikere at tabe hvis din modstander knalder 9-ballen i hullet få sekunder efter spillet er startet?", spurgte jeg.

Archie grinede og tilføj hurtigt: "Det er interessant, du bringer dét på banen, Tommy, for jeg vil – lige om lidt - fortælle dig en historie om, hvad der skete med mig. Den er utrolig! Men først vil jeg bare fortælle, at vi hurtigt blev enige om, at øge indsatsen til $10.000, så $20.000, $30.000 og til sidst $40.000 pr. spil. Vi mødtes mange gange efter den første aften dér og vi spillede vel i omkring en 2 ½ måneds periode alt i alt. "

"Hver gang vi mødtes, spillede vi i lang tid. Efter de første fire møder, havde jeg et overskud på $1.100.000! Vi kunne som regel betale vores tab, den næste dag. Det ville være let at blive røvet, når vi gik rundt i byen med store tasker proppet op med penge. Vi tiltrak mange mennesker, når vi spillede, så vi skiftede sædvanligvis mellem forskellige steder de forskellige aftener."

"Min modstander havde mange penge, så det hele virkede perfekt, indtil 5. gang vi mødtes, hvor jeg rendte ind i en sand massakre. Dén ene nat tabte jeg $740.000 i 9-ball og alt hvad der kunne gå galt, gik galt. Dette spil udviklede sig til et sandt mareridt for mig og jeg vidste jeg skulle finde en udvej, hvis jeg ikke ville tabe alt. Vi spillede mest $20.000 og $30.000 pr. spil, indtil vi så hævede indsatsen til de $40.000."

Jeg spurgte Archie: "Sagde du bare til ham, at du ikke ville spille mere den aften?"

"Nej, egentlig ikke", svarede Archie. "Det der skete var, at jeg stod til endelig at vinde et spil den aften, da en smuk kvinde, som var med min modstander, tilfældigvis gik ind i bordet, da jeg skulle til at sænke 9-ballen. Hun gjorde det ikke med vilje, men da hun stoppede op – kækt foroverbøjet - for at se om jeg ville klare stødet... missede jeg stødet!

Jeg gik amok og kylede min $2.000 dyre kø ned i gulvet og trampede på den, indtil den var helt smadret. Så var dén aften ovre! Mr. X tilbød mig at støde med hans kø, men jeg sagde nej tak. Jeg sagde til ham, at vi bare skulle mødes næste dag ved the Horseshoe hvor mine penge var i en boks. Så ville han få de $740.000 jeg nu skyldte ham."

"Da jeg næste dag, kørte ind i parkeringskælderen på Binions Horseshoe, for at finde pengene til Mr. X, havde jeg først et problem med min partner, som kørte med mig. Han stod for 30% af min kapital. Han tog fat i min arm og sagde, "Gør ikke det her, Archie, han er alt for god! Du behøver ikke at spille imod ham igen. Vi taler om $740.000. Det er penge vi ikke får igen, hvis vi betaler ham. Lad os bare sige at vi blev rullet og så ikke betale dem!""

"Troede du, at han jokede dig?", spurgte jeg Archie. Archie sagde med det samme; "Nej, han var seriøs. Denne fyr var, hvordan skal jeg sige det, lovløs på en måde. Han var helt seriøs."

"Vi havde et verbalt slagsmål, da jeg var nervøs for han ville smutte, når han havde sat mig af. Han havde penge i sin egen boks og han skulle betale sin del af tabet. Da han endelig gik ud af bilen, gik jeg lige i hældene på ham; jeg ville ikke risikere at han ville stikke af, uden at betale sin andel."

"Han sagde at jeg ingen chance havde for at slå Mr. X. Han – ligesom to andre som rådgav mig – blev ved med at sige, at Mr. X var bedre og han var svær at overvinde. Alle tre tænkte at Mr. X skulle spille med handicap, for at gøre dysten mere retfærdig, men jeg sagde: "Jeg vil spille med handicap, hvis det bliver nødvendig for at blive i spillet! Jeg vil gå hele vejen med ham, også hvis det betyder jeg går fallit. Selvfølgelig var det at gamble alt jeg havde tilbage, noget jeg mente, men jeg jokede angående det med at ville spille med handicap."

"Jeg ville bare understrege, at jeg var klar på at spille, uanset hvad."

"Denne kommentar var – set i bakspejlet – en afgørende en af slagsen."

"Min partner mente jeg var tosset og ville ud af alle fremtidige aftaler. Han ville have alle sine resterende penge udbetalt. Han mente jeg var dømt til at løbe med hovedet mod muren, hvis jeg fortsatte med at spille. Han gik med mig til kasserens bur, med bøjet hoved, så snart vi kom ind på the Horseshoe for at hæve pengene."

"Vi hævede $1.000.000 og lod personalet optælle $740.000 til os. På det tidspunkt gik Jack Binion forbi os, men stoppede op da han så hvor mange penge der blev talt op. Han smilede – eller det lignede et smil – og sagde: "Hey, hvad sker der hér?" Jeg sagde, at jeg havde tabt en masse penge i pool dagen før. Jack gnækkede lidt, ønskede os held og lykke og gik videre for at drive sit hotel."

"Da vi havde fået pengene var min partner stadig oprevet og sagde til mig, at vores partnerskab var ovre fra dags dato. Hvis jeg var dum nok, til at spille mod Mr., X var jeg overladt til mig selv. Han tog sin afsked og mindede mig endnu engang om, at jeg var sikker på at gå fallit, hvis jeg fortsat spillede mod Mr. X."

"Min nu ex-partner og to gode pool-venner, som alle advarede mig mod at spille videre, havde ret i det faktum, at jeg ville gå fallit hvis jeg ikke vandt over Mr. X inden længe. Men jeg var overbevist om, at jeg kunne slå denne gut, som var villig til at sates skyhøje beløb."

"Jeg vidste at dette var min store chance for at vinde en kæmpe gevinst og jeg var meget spændt, nu hvor jeg selv stod for 100% af de penge jeg satsede. Det var sandt, at jeg var på røven, nu hvor min bankroll var temmelig lav, og jeg var klar over at jeg var nødt til at vinde de næste to sessions. Ellers ville jeg være færdig. Jeg var ikke ude efter easy money ved lette spil; jeg var klar til at gamble."

"Nu var jeg helt alene med omkring $500.000-$600.000 tilbage på min bankroll, vundet i poker og pool. Jeg fik masser af hvile, hvilket er meget vigtigt før man skal spille pool, og få dage efter mødte jeg igen Mr. X. Denne gang kom jeg godt ud af starthullerne og vandt en del penge, så jeg efterhånden havde $1.500.000. Min tidligere partner var pludselig interesseret i igen at blive min partner, men jeg sagde til ham, at han ikke kunne skifte mening hele tiden. Enten var han ude eller inde! Han var en temmelig hård fyr, men han forstod det, respekterede og accepterede det."

Archie fortsatte med sin historie. "Min ex-partner fortsatte med at se mig spille, han var nysgerrig efter at se, om jeg ville tabe alt på gulvet!" Archie begyndte pludselig at grine, da han huskede hans ex-partner stå i baggrunden, i den mørke bar. "Når jeg kiggede derover, kunne jeg kun se to hvide øjne i mørket. Jo mere jeg vandt fra Mr. X, jo større blev øjnene, da han sikkert indså hvor mange penge han egentlig gik glip af, i og med at jeg vandt stort."

"Jeg var fyldt af selvtillid og jeg følte mig uovervindelig. Så gjorde min modstander noget, som virkede umuligt. I otte ud af 10 spil i træk, stødte han 9-ballen i hul på første stød!"

"Hvor meget er det, ved $40.000 pr. spil?", spurgte jeg. "Du måtte have tabt $320.000, hvis der var tale om otte tabte spil – wow!"

Archie sagde: "Kan du forestille dig, hvad jeg følte, da jeg stod der og så på han bare vandt og vandt? Jeg tror han klarede tre 9-balls i træk på breaket, så missede han én før han fik tre mere i. Efter at havde misset en enkelt mere, fik Mr. X to mere i på breaket. For de beløb vi spillede om, var jeg lamslået!."

"Jeg er ikke let at ryste, men jeg fik ikke engang chancen for at støde én ball i de spil. Det var svært at fatte, tro mig. Jeg følte det som om, jeg kylede $40.000 ud af vinduet igen og igen og mine hårdt tjente penge forsvandt ud i luften."

Jeg spurgte, "Archie, er du sikker på at han skød 9-ballen i, otte ud af 10 gange, for det lyder næsten for utroligt til at være sandt."

"Tommy, forskellen var i størrelsen på det bord vi spillede ved. I denne bar, var bordet mindre end et full-size bord. Det er ikke let, at få 9-ballen i på breaket, men de mindre borde, gør en stor forskel. Ballen bevæger sig meget hurtigere på breaket. Jeg har spillet pool i 40 år og har set tre eller fire gange i træk, men aldrig otte ud af 10. Jeg fortalte dig tidligere, at mine rådgivere troede at Mr. X havde en fordel på breaket overfor mig. Det svarer til en golfspiller som driver 190 m, mens hans modstander driver 270 m. Det er en stor forskel."

"Spillede i nogensinde andet end 9-ball, som alm. pool", spurgte jeg.

"Nej, det tager for lang tid... Jeg skal ha´ action, når jeg spiller, jeg kan lide hurtige og intense spil. Det er bare sådan jeg er. Men denne aften var aftenen hvor jeg erkendte at Mr. X var et overmenneske. Jeg kunne ikke matche Mr. Xs færdigheder og held. Det var aftenen hvor jeg lagde min kø og sagde "Det var dét, jeg kan ikke mere. Hvis du vil gamble med mig, så lad os spille noget poker.""

Jeg spurgte Archie: "Hvad sagde dit scorecard efter at du havde spillet pool og spillet poker mod Mr. X?"

Archie sagde, "efter alt dette, var jeg stadig oppe med ca. $1.200.000 fra at spille pool. Det var lykkes mig at vinde de $740.000 tilbage, som jeg tidligere havde tabt og jeg havde en fornuftig bankroll til at spille heads-up poker for høje beløb."

"Der er ingen i hele verden som kan slå mig i heads-up poker. Jeg startede mod Mr. X som selv er world poker champion. Jeg tog de $1.000.000 jeg vandt i pool og forvandlede dem til $3.000.000, ved at vinde over ham i poker, på bare få dage. Vi startede med $4.000/$8.000 limit i seven-card stud, men vi endte hurtigt med $8.000/$16.000 limit, hvilket var uhørt i de dage."

Ved at spille pool mod Mr. X, fik Archie de penge som han skulle bruge, for at spille high stakes heads-up poker og terningespil. Husk på, at Archies venner, som selv spillede pool, gentagne gange advarede ham imod at spille mod Mr. X, da han virkede som en bedre spiller. Men på en eller anden måde, vandt Archie alligevel en masse penge.

Archie så ud til at vide, hvad han gjorde, ligesom Muhammed Ali, da han benyttede sin rope-a-dope strategi mod George Foreman i 1974. Alle Alis trænere, gik amok i hjørnet den aften de kæmpede mod hinanden; de ville ha at Ali kom væk fra rebene. De var sikre på, at Ali ville blive slået ihjel hvis ikke han ændrede taktik. Ali lyttede ikke til deres råd, fordi hans strategi var, at køre den noget større og stærkere Foreman træt og så pludselig slå til, når han var mør. Ali knock-outede Foreman i 8. runde den aften i Zaire og det var det afgørende øjeblik i Alis karriere.

Archies mest afgørende øjeblik i sin karriere, var dér da han spillede high stakes med Mr. X. Hans rådgivere havde forsøgt at tale ham fra at spille, men istedet for at opgive på forhånd, chokerede Archie hele byen, ved at vinde big-time money som udgjorde en grobund for de utrolige fremtidige bedrifter.

Jeg spurgte Archie: "Spillede du nogensinde pool for mere end $40.000 pr. spil mod nogen?"

Archie sagde: "Kun én gang og det var senere, to år efter mine opgør mod Mr. X. I spillede senere one-pocket pool mod en dygtig fyr, som hed Tobey. Han var en verdensklassespiller og han gav mig en 12-5 fordel, hvilket betød at han skulle have 12 baller i sit udpegede hul, mens jeg blot skulle have fem i mit."

"Vi spillede for $40.000 pr. spil, men der var tre eller fire pokerspillere på sidelinjen, som satsede $35.000 på sidebets ved alle spillene. Det betød at jeg spillede for $75.000 pr. spil. Det sjove var, at jeg ønskede at spille $150.000 pr. spil, men det var jeg den eneste der ville. Nogle af dem som ville spille var Howard Lederer, Steve Zolotow og måske nogle som repræsenterede Chip og Doyle. Det viste sig, at jeg havde den værste matchup, normalt er jeg god til at sætte handicappet, så jeg i hvert fald er lige med min modstander som udgangspunkt. I dette spil endte jeg dog med at tabe omkring $700.000 over tre dage."

Når man ser tilbage, virkede det som om, at det var Archie "The Greek" Karas imod alle hajer og verdensklassespillere i byen. Han var en enmandshør, en elitesoldat som var i stand til at besejre en hel hær af verdens bedste pokerspillere, hvilket du vil kunne læse om i fremtidige artikler.

Archie startede i bogstavelig forstand med ingenting, da han kom til byen i December 1992, men han var nu i en position hvor han kunne være det han altid havde drømt om, nemlig at være den største gambler verden havde set. En virkelig fantastisk historie.

Bliv hængende, for mere af Archies legendariske historie i del 3.

Taxaen er parkeret,

Tom Sexton

Hvad mener du?

More Stories

Other Stories