Pokerlegender - Chris 'Jesus' Ferguson

Pokerlegender - Chris 'Jesus' Ferguson 0001

Chris Ferguson er nem at få øje på til enhver pokerturnering. Gentlemanden bliver budt varmt velkommen i resturanter, barer og på andre offentlige steder. Chris´ høje statur er svær at overse for de mange seere som følger ham i tv, samtidig med at hans lange hår, store skæg og sorte hat får ham til at lige the man in black, Johnny Cash. Hvem havde troet at dette swing-dansende computergeni fra UCLA ville blive så kendt? Er det mon kun pga. tv?

Ved World Series of Poker i 2005, var Chris som altid venlig og imødekommende overfor sine fans. Da jeg talte med ham, kom flere over til ham, gav ham hånden og bad om hans autograf. Han talte med alle. Han har en direkte måde at tale med sine fans på, han giver dem hans fulde opmærksomhed, hvilket man sjældent ser hos pokerstjerner nu til dags. Og det er endnu mere sjældent man ser en spiller så åben, selv når han er nede i en spillemæssig bølgedal.

Faktisk havde Chris på det tidspunkt været i noget af en bølgedal i et stykke tid; han havde ikke vundet en turnering i mange måneder. Han havde fået en 9. plads ved WPT $25.000 event i april, hvilket indbragte $132.000 og han var blevet nummer to i en heads-up turnering i marts, hvilket gav ham $250.000 på kontoen. Men han havde ikke vundet en 1. præmie siden februar. Det var ved the San Diego WSOP Circuit Championship, hvor han vandt over alle dem, der havde lagt $10.000 i buy-in. Han vandt ialt $655.000. Man kan sige at det der er en bølgedal for Chris, er det de fleste ønsker at opnå igennem en hel karriere.

Chris blev født i Los Angeles, Californien d. 11 april 1963. Hans forældre var begge højtuddannede, med hver sin Ph.D i matematik. Hans far underviser i statistik og spilteori på UCLA, hvor Chris tilbragte sine højere uddannelsesår.

Chris´ hovedfag var computervidenskab, men han studerede også den matematiske del af spilteori. Denne videnskab gør sig gældende i mange aspekter af vores dagligdag og højt respekterede pokerspillere som David Sklansky understreger hvor vigtigt det er i poker. Dog er der mange der ikke er klar over dette. Sklansky, som har brugt over 30 år på at skrive om sine egne matematiske synspunkter, på alle mulige former for spil, har sagt, at Chris er en af de klogeste pokerspillere i verden. Sklansky smider sig ikke om med komplimenter, så du bør være imponeret!

Mens Chris var på UCLA, spillede han en smule volleyball og basketball for at holde sig i form, men for ti år siden fandt han en ny måde at holde sig i form på: dans. Han stod for the UCLA ballroom dance club i tre år og han fandt ud af, at dans er glimrende motion. Han er ikke den eneste professionelle pokerspiller som synes dans er genialt, f.eks. var spilleren/forfatteren Mike Sexton engang danseinstruktør.

Efter at havde lært poker i 4. klasse, spillede Chris regelmæssigt igennem high school, altid med hjælp af sit analytiske hoved. Hans spilkoncept er blevet sammenlignet med Stu Ungar, som ligeledes er velsignet med en fotografisk hukommelse, men Chris har opnået mere en Stu i live games.

Chris tjente lidt penge på, at tage på korte turer til Las Vegas, da han gik på college. Han spillede low-limit poker games. Men hans kærlighed til computervidenskab og kunstig intelligens holdt ham på UCLA. Han overvejede at blive profesor i spilteori, men der var ingen der ville give ham en million dollar om året for at undervise!

Der har været masser af jobtilbud igennem årene. Chris har arbejdet som research assistant og han har lavet rådgivningsarbejde for firmaer som the California State Lottery. Dog har han tjent flere penge de sidste 10 år som pokerspiller, end han nogensinde har gjort før med et alm. job.

I 1995 var Chris med i the $1.500 Seven-Card Razz tournament ved WSOP og han endte som nummer fem. Han vandt $10.350, hvilket var en fin start på hans store large-buy-in turneringskarriere. Han spillede en række WSOP events igennem 90´erne og vandt en del. I 2000 vandt Chris sit første guldarmbånd ved at vinde over et hårdt felt i en $2.500 buy-in Seven-Card Stud turnering. 1. pladsen gav $151.000 og Chris var glad. Han brugte en del af pengenede på at deltage i $10.000 main event en uge senere.

Poker er et underligt spil og mange af af de fremtidige WSOP champions vandt deres første guldarmbånd det samme år de vandt nummer to – ved the main event, da deres momentum og spil var på sit højeste.

Chris smadrede enhver modstand ved sit bord. Da der kun var ét bord tilbage, havde Chris over halvdelen af jetonerne. Hans stack var på $2.8 million af totalen på $5.12 million. Aldrig før havde chipsene ved finalebordet været så ulige fordelt og selvom spillere som forfatteren Jim McManus og Hasan Habib gjorde deres bedste, havde de ingen reel chance, for at få overtaget ved bordet.

Realistisk set havde T.J. Cloutier heller ingen chance for at vinde den dag. Han havde blot $216.000 ved dagens start og efter at Chris havde udslettet en masse spillere, kunne han næsten ikke se over, det kæmpe bjerg af chips der stod foran ham ($4.7 million). Men T.J. overraskede alle. Selvom han blot havde $400.000 i chips da heads-up startede, tog han faktisk the chip lead på et tidspunkt. Han spillede fremragende og Chris så sig selv halte efter ham flere gange at the showdown. Lidt efter lidt blev Chris´ stack mindre og mindre.

På den sidste hand, tvang T.J Chris til at sates alt på sin Es-9. Cloutier lagde stolt sin Es-Q hand på bordet og ventede på floppet. Dette viste 2-K-4. The turn viste en konge mere, men så vendte heldet. På the river kom der en 9´er og lykken vendte sig mod Chris. Dette var noget af et slag for T.J., som endnu manglede at vinde the main event, men man kan ikke sige at Chris ikke fortjente at vinde eller at han ikke var en sand mester.

Han har siden vundet fem guldarmkæder og lægger på en 5. plads med hensyn til flest pengepræmier ved the WSOP. 51 gange er det lykkes ham at få penge med hjem (T.J. er nummer tre og Hellmuth fører listen). Chris er desuden er på en 17. plads over all-time money winners med over $6.000.000.

Angående Chris´ såkaldte formnedgang indtil the 2005 WSOP, tog han affære ved at vinde penge ved fem events og han var lige ved at vinde sit sjette guldarmbånd, da han scorede $210.000 for en 2. plads ved the $2.000 Pot Limit Omaha event.

Chris´ modstandere har forsøgt at aflæse ham igennem mange år, men Chris selv siger, at han ikke har nogen speciel "stil." Her må jeg sige, at jeg er meget uenig. Hans stil er at vinde! Er det nødvendigt at sige mere?

Hvad mener du?

More Stories

Other Stories