Poker Psykologen - Del 4 - Angst og frygt

Poker Psykologen - Del 4 - Angst og frygt 0001

I går aftes hørte jeg et hyl udefra køkkenet. Jeg gik straks derud for at finde min bedre halvdel, katten og en lille grå gnaver i en ménage a mouse scene. Jeg kastede et viskestykke ned over musen og transporterede Mickey ud i det fri (hjemme hos os praktiserer vi fang & slip fri metoden).

Senere på aftenen sagde min yndige 'halvdel' til mig: "Jeg kan ikke fatte, at jeg var bange for en mus."

I virkeligheden var hun jo ikke bange for musen. Man kan være bange i en krigszone, eller når man en mørk regnvejrs nat runder et vejsving og ser en traktor med anhænger komme kørende i den forkerte vejbane. Men min kone følte alligevel en slags angst over for den lille rodentia commonalus i køkkenet og dens forestående undergang i gabet på vores egen hustiger.

Men hvor mange gange har du hørt eller sagt: "Jeg var bange for hans enorme bjerg af chips" eller "Jeg var bange for den flush, der potentielt lå i kortene på bordet". Nu er det rimeligt åbenlyst for enhver, at vi ikke oplever en 'reel' angst ved pokerbordet. Men om vi vælger at bruge ordene angst, frygt, ængstelse, bestyrtelse, pine, tvivl, svimmelhed, nervøsitet, beklemmelse, mistro, uro eller bekymring, så taler vi i bund og grund om følelser og tanker, som kan – og som burde – påvirke vores pokerspil.

Frygt er en ubehagelig følelse af at fornemme en risiko eller fare. Dette gælder både, hvis der er tale om en reel risiko eller en imaginær fare. Frygt kan også beskrives som at være en ubehagelig følelse i forhold til omstændigheder, objekter, mennesker eller situationer. I disse tilfælde er der tale om fænomener såsom højdeskræk, araknofobi, vandskræk, agorafobi (bange for åbne pladser), etc.

For de personer, der er parate til at erklære: "Jeg er aldrig bange ved pokerbordet". Til jer vil jeg gerne spørge, om I kan forestille jer denne situation. Efter floppet satser du en anseelig mængde penge på et semi-bluff. Du har ikke en sikker hånd, men du har tydeligvis masser af chancer med de resterende flop-kort. Gode chancer til at få en fantastisk hånd. Umiddelbart efter du har forhøjet din indsats, udbryder spilleren på din venstre side: "All-in!"

Feel that? Kom nu…Kan du ikke fornemme følelsen nu?

Det er netop denne følelse, der er tale om her – ligegyldigt hvad du vælger at kalde den. Kald den frygt. Kald den utilpashed eller usikkerhed. Kald den, hvad du vil. Den forekommer ved bordet, og du burde vide, hvordan du håndterer den, fordi netop den følelse kan hjælpe dig med dit spil eller koste dig alle dine chips. Men du må under ingen omstændigheder være bange for at bruge denne følelse til at vinde.

Man kan lære at overvinde sin frygt for objekter eller situationer. For dyrs vedkommende kan denne frygt betegnes som betingelses- eller situationsbestemt. Mennesker er dyr, og vi lærer frygt. Vi lærer at være bange i bestemte situationer, hvis vi bliver konfronteret med bestemte stimuli eller begivenheder. Vi kan også lære at overvinde den frygt, som vi ellers er blevet opdraget til at frygte. Du sidder nu med to konger i hånden. På floppet viser der sig et es. Hvad frygter du? Esset, selvfølgelig. Men vil de andre spillere ikke bekræfte din værste frygt, hvis du vælger ikke at føre an med satse? Og vil enhver dygtig spiller ikke altid satse ved et es-flop, når de ser, at du vælger at melde check i den situation? Erstat frygten for esset med en langt mere profitabel frygt: Jeg frygter, at ingen vil matche min præ-flop forhøjning, og at jeg kun vil vinde blind-puljen med mine to konger.

Angsten for succes og angsten for fiasko kommer også i spil ved pokerbordet. Frygten for fiasko inkluderer også tvivlen om din egen værdighed for succes og/eller frygten for, hvad den succes vil medføre. Vil du have bevis for, at enhver egentlig ikke vil vinde.

Jamie Gold, vinder af World Series of Poker No Limit Hold'em i 2006, udtalte sig i løbet af turneringens sidste dage, at han var rædselsslagen for at vinde. Ikke på grund af præmiepuljen på 12 millioner dollars, men på grund af frygten for den berømthed, som ville falde i kølvandet på hans sejr. I et interview med ESPN.com forklarede Gold, at forestillingen om øjeblikkelig berømmelse var så overvældende, at han rent faktisk overvejede at smide alle hans chips i puljen for at få andenpladsen.

"Jeg vil ikke vinde det her," sagde Gold, "Jeg har set, hvad det gør ved andre spillere."

Du kan sige eller mene, hvad du vil om hr. Gold. Angst for succes og angst for fiasko – og blot angsten i sig selv spøger ethvert pokerrum på planeten. Stol trygt på mig; jeg er virkelig bange for, at det er rigtigt.

Jeg vil fortælle mere omkring frygt og angst i min næste artikel, når emnet bliver, hvordan din frygt kan koste dig dyrt ved bordet.

Hvad mener du?

More Stories

Other Stories